MORANA

MORANA.U slovenskoj mitologiji zla boginja zime i smrti. Tim imenom se naziva i lutka od slame koja je koriscena u ritualima vezanim za umiranje i vaskrsenje u prirodi ili u cinima za kisu.
Morom se kod nas smatra vestica koja se pokajala i zaklela da nece vise jesti ljude,nego ih samo nocu pritiskuje i zaustavlja im disanje.Neki opet misle da je ona devojka koja ce po
stati vestica dok se ne uda.

LUTKA OD SLAME KOJA JE KORISCENA U RITUALIMA

4 komentara

 1. citajjjj i saljiii!!!!

  saljiiii

  Ovo pismo izumila je jedna nesretna osoba.I ti ces biti nesretan/nesretna ako ovo pisamce zamemaris.Zato citaj od pocetka do kraja,s razumjevanjem.Ovo pismo je napisano sretnim perom.Sretno pero donosi srecu u ljubavi.Sigurno imas simpatiju.No jel je za ljubav obastrana?Ne znas?E,pa sretno ce ti pero pomoci da otkrojes.Moras ovo pismo poslati desetorici ljudi u roku od sat vremena.Nakon toga pritisnes tipku F12.Doci ces na sluznenu web stranicu sretnog pera.Tamo ce pisati voli li te tvoja simpatija i jeli on/ona ljubav tvog zivota.Zanemaris li pismo, dogodit ce ri se velika nesreca.Nesreca o kakvoj ne mozes ni sanjariti.Nesreca poput one koja se dogodila kreatoru ovog pisma.I jos nesto:ako nitko ne prekine lanac do kraja kolovoza ove godine pismo ce uci u Guinessovu knjigu rekorda.MOLIM TE,nemoj sve pokvariti!MOLIM TE…

 2. POSTO SI OVO OTVORIO/LA MORAS DA CITAS DALJE INACE CE TI SE DOGODITI ONO STO SE DOGODILO U SLJEDECOJ PRICI…………………………………………………………………….!!!!!
  DA LI TI JE POZNATO OVO IME?????????? MARY (?????) NIJE? E PA SADA CES JE UPOZNATI!!!
  MARY GOTHAM ZIVJELA JE U SJEVERNOJ DAKOTI SA MAJKOM….IMALA JE 16 GODINA I NEDAVNO JE PROSLAVILA SVOJ ZADNJI ROĐENDAN…….JEDNE VECERI KADA SE VRACALA KUCI BILO JE NEOBICNO MRACNO…..KADA JE USLA U KUCU,ZATEKLA JE PORUKU NA KOMPJUTERU……U NJOJ JE PISALO UPRAVO OVO…POMISLILA JE DA JE TA PORUKA SAMO ZEZANJE ALI SE ISPOSTAVILO DA NIJE….OBRISALA JE PORUKU I LEGLA DA SPAVA….PROBUDILA SE IZNENADA U TACNO 00:00 I OTISLA JE U KUHINJU………..TADA JE UGLEDALA OGROMNE MRLJE KRVI I STRAVICAN PRIZOR.!.!.!.! NIKO NIJE SAZNAO STA SE DESILO SA MARY ALI MOZEMO SAMO NAGAĐATI. NJEN SUSJED JE CUO MARYN VRISAK I USAO JE U KUCU….KADA JE DOSAO U KUHINJU…MARY NIJE BILO KAO NI KRVAVIH TRAGOVA….ALI POLICIJA JE NASLA SLIKU KRVAVE KUHINJE I MARY….AKO TE ZANIMA KAKO JE IZGLEDALA TA SLIKA,SACEKAJ PONOC KADA CES SE PROBUDITI IZ SNA I TU SLIKU CES NACI NA KUHINNJSKOM STOLU………CITAJ DALJE:
  DESICE TI SE ISTO STO I MARY AKO OVO NE POSALJES NA 39 ADRESA…NA TEBI JE DA ODLUCIS O SVOJOJ SUDBINI I DA LI CES VJEROVATI U OVO ILI NE………………………………………………………………………………………………….

Komentariši